Что вы думаете о перспективе торговли товарными фьючерсами в Украине?
Перспективно. Особливо на зернові. Єдине проблема буде не із спекулянтами, а із хеджерами. Але я думаю цим питанням будуть в першу чергу займатися фонди... А не роздрібні трейдери. Хоча...
Какие плюсы и минусы торговли фьючерсами на товары?
Серед плюсів потенційна висока ліквідність, можливість хеджувати ризики. Мінуси - відсутність законодавчого підгрунтя для торгівлі деривативами. Все доведеться вирішувати через комісію. Хоча приклад "Української біржі" говорить про те, що комісія іде назустрі... Правда за який час будуть зареєстровані правила і продукти, яка ціна питання, тут мало хто готовий відповісти. Також серед мінусів відсутність елементарних знань у фермерів, керівників с/г компаній та інших функціонерів ринку про цивілізовані правила гри (доведеться займатися популяризацією продуктів), тим більше у нас ринок дуже і дуже "непрозорий". Плюс діяльність наших регуляторів, я маю на увазі Уряд та профільні міністерства та комітети.
Что даст создание фьючерсной биржи агропромышленному сектору и экономике Украины в целом?
Зробить ринок більш цивілізованим і дозволить страхувати ризики як виробникам, так і переробникам продукції. Плюс дасть можливість вільного залучення ресурсів виробникам продукції.
Какие еще товары вы считаете целесообразными для торговли фьючерсами?
Зернові. А це в першу чергу пшениця (фураж та 3 клас), соя, кукурудза, ячмінь. І на останок найсолодший. Соняшник. Дасть можливіть залучити кошти нерезидентів. Дуже багато експортуємо пшенички та соняшника. Тим більше виробляємо, якщо я не помиляюся, 12 % світового соняшнику. При СРСР було більше, але зараз теж нівроку. Я радив би сконцентруватися на пшениці та соняшнику. А вже потім ячмінь, кукурудза тощо...
Наостанок. Варто не тільки вводити фучерси, але і опціони. Точніше кажучи, їх вводити разом в обіг. Також питання по продукту. Краще за все зробити мінімальний контракт розміром в 1 тону. Тоді при 20 % вимог по маржі грошових коштів на придбання тони пшениці потрібно буде близько 300 - 400 грн., а соняшника - десь 600 грн. Це цілком доступно буде не тільки для хеджерів, але і для спекулянтів. Про ліквідність контрактів годі і говорити тоді. А ліквідість ринку - це ріст кількості учасників. В тому числі і нерезидентів. При нормально поставленій роботі це дасть змогу залучити торговців з Росії та Казахстану... Точніше зробити їм конкуренцію...
З.І. У зв'язку із масовим алєнізмом населення треба фучерс на гречиху та гречку...
Лейся фонда по-быстрее, в стоках главное цена...
На Бомонде, на Бомонде, начинается тусня...